Apakah itu Wikiversity?

edit

Wikiversity adalah salah satu daripada projek Yayasan Wikimedia. Ia merupakan pusat penciptaan dan penggunaan bahan dan aktiviti pembelajaran bebas. Kami menyumbangkan sumber pendidikan dan projek-projek ilmiah yang bebas (en). Kami juga Kami juga bermatlamat untuk berinteraksi dengan projek-projek Wikimedia yang lain dan menyokong perkembangan kandungan mereka. Setakat ini bahasa Inggeris, Jerman, Sepanyol, Perancis, Itali, Greek, Jepun, Portugis, Czech, Finland dan bahasa Rusia telah berkembang menjadi projek yang berasingan. Lihat juga States of Wikiversities.

Apakah itu Wikiversity beta?

edit

Wikiversity Beta merupakan hab berbilang bahasa bagi penyelarasan projek-projek Wikiversity dalam pelbagai bahasa, untuk melanjutkan misi kami sebagai dalam cadangan projek Wikiversity. Laman sesawang ini adalah hos kepada dasar Wikiversity untuk penyelidikan asal.

Wikiversity Beta juga bertindak sebagai inkubator untuk Wikiversity dalam bahasa yang belum lagi mempunyai laman mereka sendiri.

Untuk mempunyai laman Wikiversity yang baru, anda memerlukan sepuluh peserta aktif untuk projek ini. Kemudian, anda boleh membuat permohonan (di meta) untuk domain bahasa baru yang akan diwujudkan.

Lihat juga: Soalan-soalan Lazim (en).

Sedang diusahakan

edit

Berikan pendapat

edit


Wikiversity Beta merupakan sebahagian daripada projek Yayasan Wikimedia, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang juga mengendalikan beberapa projek berbilang bahasa yang lain: