User:The Banner/Workpage1
Agricultuur (of: landbouw, soms: land- en tuinbouw, dus inclusief horticultuur) is het geheel van economische activiteiten waarbij het natuurlijke milieu wordt aangepast/gebruikt ten behoeve van de productie van planten en dieren voor menselijk gebruik.
Dit artikel biedt een reeks links naar instructies voor het kweken van groente gebaseerd op biologische principes, dus zonder chemicaliën en genetische gemanipuleerde producten.
Verschillende fasen in het tuinieren
editIn grove lijnen krijgt men daarbij te maken met verschillende fasen:
- Ken uw grond
- Onderzoek van de grond en voorbereidingen vóór de spade de grond in gaat
- Grondvoorbereiding
- Het klaar maken van de grond (o.a. spitten)
- Zaaien
- Binnen zaaien (vensterbank, kas), buiten zaaien (direct in de koude grond), verspenen (uitplanten)
- Kweken
- Onderhoud, bestrijding van ziekten en ongedierte
- Oogsten
- Wanneer oogsten, bewaren
Gereedschap
editTegenwoordig is er heel veel gereedschap op markt, in alle soort, maten en prijsklassen. Veel er van is echter luxe en niet direct nodig. Biologisch tuinieren gaat uit van samenwerking met de grond en daarbij is een portie zweet en zwoegen onontbeerlijk. Machinerie, bijvoorbeeld een handfrees kan nuttig zijn voor grotere oppervlakten maar kan bij kleinere oppervlakten grond (zoals volkstuinen en dergelijke) makkelijk achterwege gelaten worden.
Volgens Michale Wale in zijn boek View from a Shed. zijn de belangrijkste zaken een goede spade, een goede vork, een hark en een schoffel.[1] Maar in feite gebruik ik zelfs geen spade meer!
In principe gebruik ik alleen de volgende gereedschappen op mijn tuin:
- een scherp mes: voor het oogsten en het snijden van touw
- tuinvork: voor het spitten van de grond en het opspitten van aardappelen en knollen (Zie: wikipedia:en:Garden fork). Nota bene: bij en tuin met zandige grond is een spade wel aan te raden, bij kleiige grond niet.
- schoffel: voor het wieden (doorgaans een "oscillating hoe", een bewegende schoffel waarmee je zowel vooruit als achteruit kan werken. Dit in tegenstelling tot de Hollandse schoffel (of duw-schoffel) waarmee je alleen vooruit kunt werken.)
- hark: voor het gladstrijken van vers gespitte grond en het sluiten van voren.
- handschepje: voor het uitgraven van wortel-planten (wortelen, pastinaak en dergelijke), het verplanten van zaailingen en het verwijderen van bepaalde soorten onkruid.
- dibber: gatenmaker voor direct zaaien in koude grond (buiten) zonder voren te maken (o.a. aardappelen en uien) of het uitplanten van zaailingen (o.a. prei)
In mindere mate maak ik gebruik van:
- een vorentrekker: wanneer ik verschillende voren op vaste afstand elkaar maak
- een trekschoffel (ook wel hak genoemd): voor het maken van een enkele voor of het maken van een brede voor met platte bodem (voor onder meer erwten)
Andere materialen die ik gebruik zijn:
- bamboestokken: voor klimbonen en ondersteuning van hoge planten
- touw: voor het samenbinden van bamboestokken, vastbinden en opbinden van planten
- raamwerk (uitvouwbaar): ter ondersteuning van bonenplanten en lage klimplanten (dwergvariëteiten) wikipedia:en:Trellis (architecture)
- emmer: voor transport van onkruid (naar de composthoop) en de oogst (naar huis)
- knielmat: ter bescherming van mijn knieën
- touw met twee klossen: voor het maken van lange rechte voren
-
Hollandse schoffel of duwschoffel
-
Vorentrekker (in opslagstand met alle zes verplaatsbare trekkers op de dwarsstang)
-
Tuinvork
-
Trekschoffel (ook wel hak genaamd) en een beweegbare schoffel
Het juiste gereedschap
editVoor zowel de tuinvork, schoffel en hark geldt dat je moet kijken voor een steel die lang genoeg is. Dubbel gebogen staan te werken, met name bij zwaar werk, is moordend voor je rug. Met een langere steel is het niet nodig dubbel gebogen te staan. Qua kosten is het wel wat duurder maar rugpijn is behoorlijk wat vervelender dan pijn in de portemonnee.
Kwaliteitsgereedschap is aan te bevelen. Goed gereedschap kan bij correct gebruik en goed onderhoud in principe een leven lang meegaan. Goedkoop gereedschap gaat doorgaans korter mee. Maar als je net begint met tuinieren is het niet nodig gelijk alles perfect in te kopen. Met goedkoop gereedschap beginnen kan makkelijk. Wanneer het tuinieren een blijvertje wordt, ontstaat vanzelf de behoefte aan beter, duurder en duurzamer gereedschap.
Gegevens per groente
editMeer specifieke gegevens per groente/fruit staan in de volgende artikelen: