Viquiversitat:Projecte d'aprenentatge

Projectes d'aprenentatge

edit

Un projecte d'aprenentatge consisteix en un conjunt de pàgines web dedicades a l'exploració acadèmica d'un tema particular. És a dir, un projecte d'aprenentatge és un conjunt de pàgines wiki destinades a ensenyar uns continguts determinats.

Un curs o projecte d'aprenentatge implica la creació i el desenvolupament de pàgines web. Això representa editar pàgines wiki, i, per tant, incloure a la Viquiversitat com a qualsevol altra wiki, com la Viquipèdia o els Viquillibres, informació verificable amb referències a continguts ja existents. Això comporta, en tots els casos, elaborar una proposta adequada per al desenvolupament del procés d'aprenentatge, que inclogui resums, quadres sinòptics, explicacions generals i específiques, enllaços als materials de lectura i d'estudi i fins i tot propostes d'exercicis i questionaris. La pàgina de discussió de cada curs o projecte d'aprenentatge es convertirà en el mitjà principal d'interacció entre els seus participants. Allà es podrà preguntar o contestar qualsevol dubte sobre els temes plantejats.

Aquest projecte intenta profunditzar sobre un tema en grup, de crear i desenvolupar nous coneixements a partir d'investigacions amb fonts ja publicades, i, sobretot, d'aprendre. És un projecte ambiciós, però paga la pena intentar-ho!

Grups d'estudi

edit

L'unitat bàsica dins de la Viquiversitat són els grups d'estudi. Un grup d'estudi, o comunitat d'aprenentatge, és un conjunt de persones que treballen en col·laboració per una causa comú: adquirir i compartir coneixements sobre un tema concret, i aconseguir així una determinada meta educacional dins de la Viquiversitat o de qualsevol altre projecte Wikimedia.

Enfocament pedagògic

edit

A l'hora de crear i dissenyar un projecte d'aprenentatge és important establir quins són els objectius educacionals que es volen assolir, especialment els coneixements que s'han de construir i les habilitats cognitives i metacognitives que es volen desenvolupar. D'aquesta manera, en proposar un nou projecte d'aprenentatge, s'ha de pensar en la funció que cada procés i feina realitzada tenen en el compliment d'aquests objectius, és a dir, en el desenvolupament de les noves habilitats i en la construcció dels nous coneixements.

Com iniciar un projecte d'aprenentatge

edit

Abans de començar un nou projecte, revisa primer els que ja exxisteixen. Podries col·laborar participant en un d'ells en comptes de crear-ne un de nou. Per ajudar-te a decidir-te, pots fer-te les preguntes següents:

Primer: Estàs segur que vols contribuir?

edit

Recoda que això ho fas només perquè vols. Ningú t'obliga a fer res. Si pots, llegeix primer: Contribuir o no contribuir.

Segon: Existeix un projecte d'aprenentatge similar?

edit

Revisa la pàgina de discussió per a veure quins projectes hi ha en aquests moments. La teva idea podria servir per a un que ja existeix en comptes de començar-ne un de nou des de zero.

Últim pas: Atreveix-te!

edit

Si les respostes a les preguntes anteriors han estat SI i NO, aleshores, endavant! Comença a construir el teu projecte. No ha de ser prefecte des del principi, ja que d'altres podran contribuir-hi en el futur.

Nota: Per a donar format a la pàgina principal del nou projecte d'aprenentatge pots emprar com a guia aquesta plantilla o afegir {{subst:Plantilla:Model de projecte d'aprenentatge}} a la nova pàgina i, un cop la salvis, només has de tornar a editar-la per a modificar i personalitzar els camps que apareixeran a la pàgina.

Vegeu també

edit