Binnen Nederland is watermanagement een belangrijk aspect. Nederland, waterland zegt men wel eens en met goede reden. Nederlanders leven samen met het water en vechten al eeuwen tegen het water. De randstad, waar een groot deel van de mensen in Nederland wonen ligt onder zeeniveau en zal wanneer de verkeerde dijken doorbreken ook onder water komen te staan. Daarnaast is water natuurlijk een eerste levensbehoefte van mensen. Mensen hebben het nodig voor hun dagelijkse bezigheden en dit water dient dan ook schoon te zijn. Allemaal redenen om te zorgen dat het water in Nederland dan ook gemanagd wordt.

De Oosterscheldekering is een primaire waterkering binnen Nederland.

Deze cursus behandeld een aantal aspecten die aan bod komen met het waterbeheer in Nederland. Belangrijke onderdelen zijn het kwantitatieve waterbeheer en de waterkwaliteit. Om dit beheer te regelen zijn er richtlijnen en wetten opgesteld en zijn er hulpmiddelen ontwikkeld om te zorgen dat men veilig kan leven, samen met het water.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Het is de bedoeling dat je na het volgen van de opdrachten enige basiskennis hebt ontwikkeld over het waternbeheer in Nederland.