Wikiversity:İçerik planı/1
İçerik grupları
editVikiversite'deki içerik Öğrenim materyalleri, öğrenim projeleri, araştırma projeleri ve öğrenim kaynakları olarak dörde ayrılır. Hepsi ana alan adında kullanılırlar yani önlerine hiç bir ek gelmeden adlandırılırlar.
Öğrenim materyalleri
editÖğrenim materyalleri Vikiversite'deki öğrenim kaynaklarının ve öğrenim projelerinin içeriklerinin ses, grafik, video gibi dosyalarla yani görsel, işitsel v.b. açıdan desteklenmesini sağlayan materyallerdir.
Öğrenim projeleri
editÖğrenim projeleri Vikiversite'deki bir çok öğrenim kaynağının birleşmesiyle oluşan belli hedefleri olan ve katılımcılara belirli kazanımlar edindiren projelerdir. Öğrenim projeleri bir çok ders, materyal v.b öğrenim kaynaklarını içerirler. Bunlarla olşuturulan öğrenim projeleri bir nevi kurs gibidir.
Araştırma projeleri
editAraştırma projeleri, araştırmalar ile ilgili belge, ve bütün araştırmaların bulunduğu kategoridir.
Öğrenim kaynağı
editÖğrenim kaynakları sitenin temelini oluştururlar. Bir çok çeşitleri bulunur. Bunlar; dersler, konferanslar, sınavlar, ansiklopedik maddeler ve benzeri kaynaklardır.
Türleri
editHenüz belirlenmiş belili bir türleri yoktur. bu topluluğun tartışması sonucu oluşturulabilir.
Diğer gruplar
editVikiversite'deki diğer içerik grupları; proje portalları, fakülteler, bölümler olarak üçe ayrılır. Bu bölümlerden öğrenim kaynakları ana alan adında fakülte "Fakülte:" alan adında, bölümler "bölüm" alan adında ve proje portalları da "portal" alan adıyla kullanılırlar
Proje portalları
editProje portalları özel içerik gruplarını oluşturmada (örnek:Fen Bilimleri,Fiziki Bilimler...) ve var olan fakültelerin proje sayfalarını oluşturmada yani fakültelerin içinde bulunan bölümlerin ve öğrenim kaynaklarının geliştirilmesi için bir kullanıcı işbirliği oluşturmada görev yaparlar.
Fakülteler
editFakülteler İngilizce Vikiversite'deki okullara ve Fransizca Vikiversite'deki Fakültelere eş değerdir. Fakülteler "Fakülte:" alan adıyla kullanılır. Fakülte sayfaları ona bağlı bölümlere ve o fakülteyle alakalı öğrenim projelerine link verirler.
Fakültelerin içerik tasarımında Fakülte künyesi şablonu kullanılır.
Bölümler
editBölümlerde o bölümle alakalı öğrenim projelerine ve dış kaynaklardan sayfalara örnek verilir.Bölümlerde Template:Bölüm künyesi şablonu kullanılır.
İçeriğin kategorize edilmesi
editİçerik Bilgilendirme Sistemi
editİçerrik Bilgilendirme Sistemi içeriğin kategorize edilmesini ve sınıflandırılmasını sağlar.
İçerik Bilgilendirme kutuları
editİçerik bilgilendirme kutuları üç çeşittir. Bunlar konu, eğitim seviyesi ve öğrenim kaynağı tipini belirtir. Öğrenim birimleri bunların sayesinde sınıflandırılırlar. Öğrenim projeleri eğitim seviyesinin ve konu sınıflandırmasını kullanır. Öğrenim kaynakları ise hepsini kullanır.
Konu sınıflandırılması
editKnou sınıflandırması belirlenen temel konuların ib kutusu şablonlarının oluşturup öğrenim proje ve kaynaklarında kullanılmasıyla sağlanır. Şu anki belirlenen konular aşağıdadır
- ...
Eğitim seviyeleri
edit1
editEğitim seviyeleri dört ana kola ayrılır. Bunlar;
- Okul öncesi
- İlköğretim
- Ortaöğretim (lise)
- Yükseköğretim (üniversite)'dir
Sayfalar bu öğrenim şablonlarında biriyle sınıflandırılırlar
2
editYukarıdaki eğitim bölmülerine ayrıldıktan sonra ilköğretim 1, 2,3,4,5,6,7,8 ve orta öğretim,9,10... şeklinde sınıflara göre kategorilere ayrılırlar bunlar da alt kategori olarak eğitim seviyeleri kategorilerine eklenirler.
Öğrenim Kaynağı Çeşidi
editÖğrenim kaynğı çeşitleri;
- ...