Wikiversity:Scope of research/Policy/El

Πολιτικές του Βικιεπιστημίου
Έρευνα

Ερευνητικές Οδηγίες
Σκοπός της έρευνας
Επιτροπή αναθεώρησης


H πρόταση προγράμματος Wikiversity περιέλαβε έναν ρόλο για έρευνα μέσα στο πρόγραμμα Wikiversity. Πολλοί τύποι μορφωμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων οδηγούν φυσικά στη νέα γνώση που δεν υπάρχει ακόμα μέσα στις προηγουμένως δημοσιευμένες πηγές. Με την ενθάρρυνση και τη φιλοξενία τέτοιας έρευνας, το Wikiversity αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα πιθανά προβλήματα που καλύπτονται από ένα σύνολο ερευνητικές οδηγίες. Οι συμμετέχοντες στο Wikiversity συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα των μορφωμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική αποστολή του Wikiversity. Εντούτοις, δεν είναι όλοι οι τύποι ερευνών κατάλληλοι για το Wikiversity. Αυτή η σελίδα παρέχει παραδείγματα τύπων ερευνητικών δραστηριοτήτων που είναι κατάλληλοι για Wikiversity και απαριθμεί τους τύπους ερευνών που δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Δευτερεύουσα έρευνα

edit

Μορφωμένη αξιολόγηση της υπάρχουσας γνώσης (secondary research, βιβλιογραφική επισκόπηση) είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα πολλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Wikiversity. Το Wikiversity προωθεί και παγιοποιεί όλη την τέτοια δευτεροβάθμια έρευνα που προκύπτει από την εξερεύνηση των στόχων εκμάθησης των συμμετεχόντων Wikiversity, ακόμα κι αν οδηγούν σε ένα "νέα αφήγημα ή μια ερμηνεία". Όλοι οι συμμετέχοντες Wikiversity καλούνται να παραθέσουν πηγές που είναι αξιόπιστα και επαληθεύσιμα (παραδείγμα). Η δευτερεύουσα έρευνα είναι μια θεμελιώδης ικανότητα για τους συντάκτες Wikiversity. Κάποια συγχώνευση βιβλιογραφικών επισκοπήσεων χωρίς ραφή στα τρέχοντα εκπαίδευση-προσανατολισμένα στον ερευνητικά προγράμματα που παράγουν τα νέα αρχικά ερευνητικά αποτελέσματα (παράδειγμα).

Πρωτότυπη έρευνα

edit

Διάφοροι τύποι αρχικών ερευνητικών προγραμμάτων έχουν αρχίσει στο αγγλικό Wikiversity. Μερικά προγράμματα γυρίζουν το εσωτερικό και ερευνούν τη δυναμική των βικι-βασισμένων μαθητικών κοινοτήτων. Πολλές μεγάλες δημόσιες βάσεις δεδομένων είναι τώρα απευθείας προσβάσιμες. Μερικά ερευνητικά προγράμματα Wikiversity ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες Wikiversity για να εξερευνήσουν τις σε απευθείας σύνδεση βάσεις δεδομένων και να εκτελέσουν την έρευνα χρησιμοποιώντας το στοιχείο που έχει συλλεχθεί από άλλες. Αλλα προγράμματα καλούν τους συμμετέχοντες Wikiversity για να συλλέξουν τα νέα στοιχεία. Κατωτέρω είναι μερικά παραδείγματα του ανάληψης της αρχικής έρευνας που θεωρούνται στο πλαίσιο Wikiversity. "" (παρακαλώ προσθέστε άλλων από μη-αγγλικό Wikiversities)""

Έρευνα για τα wikis

edit

Μερικές δραστηριότητες πρωτότυπης έρευνας κατευθύνονται προς την ενδοσκοπική ανάλυση για το πώς τα wikis μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να υποστηρίξουν την εκμάθηση. Παραδείγματα:

Αναπτύσσοντας το Wikiversity μέσα από δραστήρια έρευνα υπό τη μεγαλύτερη έννοιά της, η ερώτηση που αυτό το πρόγραμμα θα εξετάσει είναι "γιατί Wikiversity;" Με άλλα λόγια: γιατί Wikiversity υπάρχει, και τι η ύπαρξή της σημαίνει για τον κόσμο της εκπαίδευσης, και για σας και με; Το Wikiversity είναι μια αποθήκη των υλικών εκμάθησης, ένας πόρος για την μόνος-μελέτη, ένα διάστημα για τη συνεργασία, ένα διάστημα στο οποίο να μάθει σε συνεργασία, ένα διάστημα που εξερευνούν για την εκμάθηση, ένα διάστημα που μαθαίνει για τη διδασκαλία, κ.λπ. Έτσι, πώς Wikiversity κάνει όλο αυτό - "πώς" από την άποψη "με ποια μέσα" - και, αποφασιστικά, "από ποιες τιμές".

Μαθαίνοντας να μαθαίνεις ένα wiki τρόπο - που χρησιμοποιεί τα wikis ως εργαλεία για είναι μια νέα και εξελισσόμενη κοινωνική πρακτική. Εάν Wikiversity πρόκειται να πετύχει, πρέπει να μάθουμε πώς να κάνουμε την καλύτερη χρήση των wikis για την εκμάθηση. Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να είναι ένα υπόδειγμα για το πώς ένα wiki μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση και να καθαρίσει, να αναπτυχθεί και να επεκταθεί στην κοινωνική πρακτική της χρησιμοποίησης των wikis για την εκμάθηση.

Έρευνα χρησιμοποιώντας τις δημόσιες βάσεις δεδομένων

edit

Το παρατηρητικό πρόγραμμα εκμάθησης αστρονομίας αναπτύσσει τις δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες που τις καθοδηγούν μέσω της ίδιας διαδικασίας που ένας αστρονόμος χρησιμοποιεί για να αναλύσει τα στοιχεία. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πλανητών ερευνούν τα στοιχεία τηλεσκοπίων για να βρουν τους πλανήτες τα απόμακρα αστέρια σε τροχιά. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μαθαίνοντας ομάδα όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να συγκρίνουν τις σημειώσεις και να τεκμηριώσουν τη διαδικασία αναζήτησης και να δημιουργήσουν μια εκτεταμένη δραστηριότητα εκμάθησης για τα exoplanets. Καμία προγενέστερη εμπειρία δεν απαιτείται οι συμμετέχοντες παίρνουν τις βαθμιαίες οδηγίες για το πώς να πάρουν αρχισμένοι.

Έρευνα που χρησιμοποιεί τα στοιχεία που συλλέγονται από τους συμμετέχοντες wiki

edit

Συμμετέχοντες στο διαδρομή ρολογιών παρακολουθεί και εκθέτει τους χρόνους άνθισης των wildflowers και άλλων εγκαταστάσεων. Τα ρολόγια άνθισης κρατιούνται από τους κηπουρούς, οικολόγοι, και άλλοι που καταγράφουν τις χρονικές του έτους διαφορετικές εγκαταστάσεις είναι στην άνθιση. Αυτό το πρόγραμμα προσπαθεί να μειώσει τα αποτελέσματα των ανώμαλων στοιχείων σε μία προσπάθεια να παραχθούν οι χάρτες των γεωγραφικών "ζωνών" που μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν κατά την περιγραφή του αναμενόμενου χρόνου άνθισης εγκαταστάσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ανεπιθύμητη έρευνα

edit

Η Original research πραγματοποιείται για πολλούς λόγους, όχι που είναι συμβατοί με την αποστολή και το σχήμα του προγράμματος Wikiversity. Ο ακόλουθος είναι παραδείγματα των ερευνητικών δραστηριοτήτων που είναι πέρα από την εκπαιδευτικές αποστολή και τις ικανότητες Wikiversity: * έρευνα "μάρκετινγκ" που προωθεί ένα συγκεκριμένο εμπορικό προϊόν ή έναν πολιτικό υποψήφιο ή οποιοδήποτε άλλοδήποτε είδος έρευνας που έχει ως στόχο του κάτι έξω από την εκπαιδευτική αποστολή * της έρευνας Wikiversity που παραβιάζει την πολιτική ιδρύματος Wikimedia όπως η πολιτική μυστικότητας

ερευνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις ερευνητικές δραστηριότητες που διευθύνονται μέσα σε έναν ιστοχώρο Wikiversity αναθεωρήθηκε αρχικά και εγκρίθηκε με μια ύπαρξη IRB ενός αναγνωρισμένου ερευνητικού οργάνου, και εάν το πρόγραμμα διευθύνθηκε ανοιχτά σύμφωνα με το ηρψ-εγκεκριμένο πρωτόκολλο, κατόπιν είναι αποδεκτό για το συνυπολογισμό μέσα σε Wikiversity.)

Οι διαδικασίες για την έρευνα

edit

Eίναι χρέος των Wikiversity να αποφασιστεί η ακριβής φύση των ερευνητικών πολιτικών τους - για να καθορίσουν ποια έρευνα είναι (και ποιοι ιδιαίτεροι τύποι ερευνών είναι), και τι είναι κατάλληλος για εκείνο το πρόγραμμα. Ειδικότερα, τα μικρότερα προγράμματα Wikiversity μπορούν να μην αισθανθούν επαρκώς εξοπλισμένα (με τις πολιτικές ή/και τους ανθρώπους) για να εξετάσουν την έρευνα. Επομένως, κάθε πρόγραμμα Wikiversity πρέπει να διευκρινίσει (πριν από την οργάνωση, ή όσο το δυνατόν σύντομα πιό έκτοτε):

  1. Ποιο καλό (σ) της έρευνας επιτρέπει, και απαγορεύει
  2. τοπικές διαδικασίες για την έρευνα που.

Αυτές μπορούν να είναι αντίγραφα ή μικρές τροποποιήσεις των πολιτικών για βήτα, ή οποιωνδήποτε μερών αυτών των πολιτικών. Κατωτέρω είναι διάφορες οδηγίες που κάθε πρόγραμμα πρέπει να θεωρήσει - τουλάχιστον - προκειμένου να διευκρινίσει το συνυπολογισμό της έρευνας σε εκείνο το πρόγραμμα. Οι πιό λεπτομερείς οδηγίες που εξετάζουν την έρευνα μπορούν να βρεθούν Ερευνητικές οδηγίες.

Αναθεωρήστε

edit

Προκειμένου να επιτραπεί η αρχική έρευνα σε ένα πρόγραμμα Wikiversity, πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα (της όμοιας) αναθεώρησης σε ισχύ. Αυτό είναι ουσιαστικά μια κοινοτικός-οδηγημένη διαδικασία, συζήτηση, τροποποίηση, και, όπου απαιτείται, διαγράφοντας - δείτε οδηγίες για τις λεπτομέρειες. Σε περιπτώσεις σημαντικής ή τεχνικής συζήτησης, μια αναθεώρηση της επιτροπής μπορεί να απαιτηθεί.

Κατηγοριοποίηση

edit

Έρευνα οποιουδήποτε είδους πρέπει να καταταγεί ως "έρευνα" (π.χ., με την προσθήκη του σε μια κατηγορία όπως Category:Research). Το υλικό που εμφανίζεται να αποτελεί την έρευνα, και που δεν κολλιέται κατάλληλα, μπορεί να αφαιρεθεί από την περιοχή.

Δημοσίευση

edit

Έρευνα που προστίθεται σε Wikiversity "δεν δημοσιεύεται" αυτόματα (υπό την παραδοσιακή έννοια), και δεν μπορεί να προστεθεί ως πηγή για άλλα κείμενα στα προγράμματα Wikimedia (Wikipedia, Wikibooks, κ.λπ....) χωρίς την κατάλληλη όμοια διαδικασία αναθεώρησης.

Ο ρόλος Wikiversity στην υποστήριξη της έρευνας

edit
  • Η έρευνα σε Wikiversity προορίζεται να συμπληρώσει τις υπάρχουσες

παραδοσιακές μεθόδους έρευνας. Το Wikiversity παρέχει μια πειραματική πλατφόρμα για τους νέους τρόπους και στα ερευνητικά προγράμματα. Το Wikiversity ερευνά τις ερευνητικές δραστηριότητες που προωθούν την εκμάθηση και οι στόχοι του Wikimedia

Κατάλληλη απόδοση

edit

Η έρευνα που γίνεται σε Wikiversity πρέπει να αποδοθεί κατάλληλα στους συμμετέχοντες ερευνητές. Το συγγραφικό επάγγελμα πρέπει να δηλωθεί σαφώς. Στην αγγλική γλώσσα Wikiversity αυτό ήταν προτεινόμενο ότι όλοι οι συντάκτες που εργάζονται έξω από τα όρια ουδέτερης άποψης (NPOV) η πολιτική έχει ένα καταχωρημένο όνομα χρήστη και διατηρεί μιαελεγχμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Περιορισμοί

edit

Ερευνητικά προγράμματα πρέπει να αναγνωρίσουν τους περιορισμούς της χρησιμοποίησης ενός Wiki, και να διαμορφώσουν στον τρόπο με τον οποίο οι πόροι που προσφέρονται πρέπει σε Wikiversity χρησιμοποιούνται. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα πρέπει να εξετάσει το βαθμό στον οποίο Wikiversity χρησιμοποιείται ως μηχανισμός για:

  • μοιραστεί περιεχόμενο
  • επικοινωνία
  • ...

Δείτε επίσης

edit
Πολιτικές του Βικιεπιστημίου
Έρευνα

Ερευνητικές Οδηγίες
Σκοπός της έρευνας
Επιτροπή αναθεώρησης