Wikiversity:Multilingualism/bg

This page is a translated version of the page Wikiversity:Multilingualism and the translation is 96% complete.

Уикиверситет-бета е международна платформа, предназначена за координиране на Уикиверситетите на няколко езика. За да могат в проекта да вземат участие не само англоезични потребители, Уикиверситет-бета предлага ефективна многоезична система за обслужване.

Съществуваща система

По правило, многезичните системи работят само «в една страна»: отначало съществува изходна страница на английски език, след това тя се превежда, правейки я понятна за всички, които не знаят английски. Главният недостатък на тази система е, че не англоезичните потребители не взимат участие в обсъжданията, а само четат преводи.

Тъй като въпросите, обсъждани тук касаят Уикиверситетите на всички езици, е важно, участниците от всички проекти да изкажат своето мнение.

Предлаганата система

Обсъждането на това предложение става на страницата на обсъжданията.

 
1. Участниците започват ново обсъждане, пишейки кратко резюме, за какво е, и добавяйки връзка на координационната страница.
 
2. Переводачите превеждат резюмето на други езици и също добавят връзки на координиращата страница.


 
3. На страниците за обсъждане на различни езици хората дискутират, изказвайки мнения и задават въпроси. След това те съставят кратък текстов абзац, в който кратко се описват резултатите от дискусията. Текстът се снабдява с нов идентификационен номер. Участниците също добавят този номер на координиращата страница заедно с връзка към съответния текст.
 
4. Преводачите редовно преглеждат координиращата страница и превеждат краткото съдържание на обсъжданията на своята страница (със същия ID). Те добавят на преводите връзките от координационната страница.


 
5. Обсъждането продължава. На всяко ново кратко съдържание се дава уникален ID, по който текстът може да бъде разпознат на координиращата страница, а също на всички страници за обсъждане на различните езици.


Правила за работа с тази система

  • Краткостта е сестра на таланта. Лаконичността е много важна за ефективните многоезични обсъждания. Дългите абзаци могат да останат непреведени, и така няма да бъдат видени на страниците за обсъждане на други езици. Това означава, че възможните идеи, критика или въпроси ще останат без внимание.
  • Поставете обявление: когато започва някакво обсъждане, за него трябва да бъде съобщено на Wikiversity:Announcements.
  • Номерация на резюметата: текстовете трябва да са номерирани, за да бъдат лесно разпознати: първи абзац — № 1, и т. н. Това означава, че преди да се зададе номер на текста, трябва да се проверят другите страници, за да се види кой е последния номер.

Плюсове на системата

  • Всеки може да приеме участие в дискусията;
  • участниците трябва да са кратки и да пишат по същество;
  • съгласие се постига между всички ползватели, независимо от езика им.

Недостатъци на системата

  • Системата зависи от броя на преводачите.

Превод

Ако знаете повече от един език, запишете се в списъка на преводачите тук: Wikiversity:Translation.

Вижте още

Wikiversity:Language select