This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 61% complete.
Wat is Wikiversity?
Wikiversity is een nieuw Wikimediaproject[1] dat bedoeld is om de kracht van een wiki te gebruiken bij online studeren. Dit nieuwe project is in een testfase gedurende de eerste zes maanden[2].
Wat is Wikiversity Beta?
Wikiversity Beta is een globaal platform waar alle Wikiversityprojecten worden gecoördineerd. Hier kunnen alle richtlijnenen en doelstelling voor het Wikiversityproject worden besproken en vastgesteld (bijvoorbeeld over eigen onderzoek). Wikiveristy Beta wordt ook gebruikt voor Wikiversityprojecten die nog niet hun eigen subdomein hebben gekregen.
Kort samengevat, Wikiversity Beta is een meta-wiki en een beginplaats voor Wikiversity projecten.
Hoe is het mogelijk dat zoveel verschillende talen samen zitten op Beta zonder dat het een rotzooi wordt?
Het is de bedoeling dat Wikiversity Beta wordt gebruikt voor overleg en discussies, waarbij ook gebruikers die geen Engels spreken aan mee moeten kunnen doen. Daarom zijn discussies in verschillende talen erg welkom op Wikiversity Beta, en er is een voorstel om het mogelijk te maken voor niet-Engelstalige sprekers om mee te doen aan discussies. Bovendien maakt Beta ook gebruik van een nieuwe functie genaamd Language select, waardoor het mogelijk is om pagina's te vertalen.
Hoe zit het met de aparte Wikiversityprojecten die al een eigen subdomein hebben?
Die aparte projecten groeien al flink, en hebben daarom hun eigen subdomein. Maar de gebruikers van die projecten worden sterk aangemoedigd om hier op Wikiversity Beta mee te discussiëren over de richtlijnen die gelden voor alle Wikiversityprojecten. Bovendien worden ze ook aangemoedigd om te laten weten aan iedereen hoe het gaat met hun projecten op reports.
Wat nu?
Nu moeten we er voor zorgen dat er veel wordt gepraat en gediscussiërd hier op Wikiversity Beta. Mensen van andere projecten en andere vrijwilligers worden aangemoedigd om mee te discussiëren en samen te werken aan dit nieuwe project. Mensen die geen Engels kunnen spreken zijn ook welkom, maar er zijn ook vrijwilligers nodig die teksten kunnen vertalen.
Jullie meertalige systeem zal nooit werken. Het vereist teveel vertalers.
Als mensen hun teksten kort en bondig samenvatten, zal het vertalen minder tijd kosten en is de tekst zelf ook veel duidelijker. Tien dagen na het opstarten van Beta was de hoofdpagina al vertaald in vijf verschillende talen.
Het is bovendien slechts een voorstel. Als iedereen Engels zou spreken, zou dit niet nodig zijn, maar dit is niet het geval. Als het systeem niet werkt kunnen we tenminste zeggen dat we het hebben geprobeerd.
Het zou veel praktischer zijn om alles in één taal te doen.
Dat is inderdaad zo, maar de vraag is of we het makkelijker moeten maken voor mensen die Engels spreken of dat we er voor moeten zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen praten over de richtlijnen die bedoeld zijn voor alle projecten?
Wikiversity Beta's slagzin?
Hoe korter, hoe beter. Als je wilt dat mensen die andere talen spreken snappen wat je probeert te zeggen, kun je het beste korte samenvattingen schrijven.
Since we are talking about motto, there is also Wikiversity:Motto.
What does Wikiversity Beta offer over Meta?
Wikiversity Beta formulates new (within Wikimedia Foundation projects) research policies for Wikiversity.
Wikiversity Beta attempts to be a multi-lingual discussion platform.
Why do we need a Wikiversity Beta instead of using the Wikimedia Incubator?
What about Wikiversity projects that are currently on Wikibooks, including non-English versions of Wikiversity?
The pages could be imported (if the community decides so and licence matches) - but they can also mature on Wikibooks and then become a separate project.
What is the sense behind splitting Wikiversity up into various separated language Wikis? Would it not be better to create courses and research reports in a multilingual environment such as Beta and have them translated in as many languages as translators see fit when new pages and documents become available?
That is an interesting question. You could also ask, why this was not done for the other Wikimedia projects (e.g. Wikipedia, Wikibooks, ...).

Noten