Hjälp:Vanliga frågor

This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 100% complete.
Vad är Wikiversity (Wikiversitetet)?
Wikiversity är ett nytt Wikimediaprojekt [1] som utforskar sätt att använda wikins styrkor för att stödja online-undervisning. Projektet befann sig i betafasen under de första sex månaderna.[2]
Vad är Wikiversity Beta?
Wikiversity Beta är en global plattform vars mål är att samordna Wikiversitys olika språkprojekt. Denna flerspråkiga samordning syftar mot att hantera projektets uppgift och riktlinjer kring projektets omfång (till exempel egen forskning). Det är också en plats för underprojekt som ännu inte har en egen underdomän.
Kort sagt är Wikiversity Beta både en Meta-wiki och en Icubator-Wiki för Wikiversitys projekt.
Hur är det möjligt att ha så många språk på ett och samma ställe utan att det blir problem?
Wikiversity Beta försöker ta del av åsikterna hos alla användare, inte bara de engelskspråkiga. Flerspråkig diskussioner bör inte bara samexistera, utan ingå symbios. Ett flerspråkigt diskussionssystem har föreslagits för att möjliggöra för icke engelskspråkiga att delta. Dessutom använder Beta funktionen för språkval som utvecklades på Meta för att låta användare dölja främmande språk på flerspråkiga sidor.
Hur fungerar det med de Wikiversityprojekt som redan har en egen subdomän?
De separata projekten utvecklas åt sitt eget håll, de uppmuntras dock att delta i diskussionerna kring de allmänna riktlinjer som gäller alla Wikiversitys projekt. De ombes dessutom att rapportera om hur deras projekt utvecklas.
Vad händer sen?
Nu behöver vi folk som deltar i diskussionerna på Beta. Alla, oavsett projekt och språk uppmuntras att ta del i diskussionerna.
Det flerspråkiga systemet kommer aldrig att fungera, det kräver för många översättare.
Om användarna verkligen summerar sina åsikter kommer det att hjälpa till för översättarna. Tio dagar efter Betas öppnade fanns huvudsidan på fem språk.
Dessutom är det bara ett förslag. Om alla pratade engelska skulle vi inte ha något att översätta och om det inte fungerar så har vi i alla fall försökt.
Skulle det inte vara enklare att koordinera om ett enda språk användes?
Klart att det skulle vara mer praktiskt, men vill vi verkligen stänga ute alla som inte kan läsa eller skriva engelska?
Vad är Wikiversity Betas motto?
Ju kortare desto bättre. Om du vill att dina åsikter ska nå så många som möjligt bör du skriva korta och förståeliga sammanfattningar.
När vi ändå pratar om motton finns också Wikiversity:Motto.
Vilka fördelar har Wikiversity Beta före Meta?
Wikiversity Beta formulerar nya (inom Wikimedia Foundations projekt) policyer för forskning vid Wikiversity.
Wikiversity Beta försöker vara en flerspråkig diskussionsplattform.
Varför behövs Wikiversity Beta när vi har Wikimedia Incubator?
se följande argument: meta:Proposals for closing projects/Closure of Beta Wikiversity
Vad händer med wikiversityprojekt som för närvarande finns på Wikibooks?
De kan importeras om det finns ett intresse av det, eller så kan de mogna på Wikibooks och utvecklas till ett separat projekt.
Varför delas Wikiversity upp på massa språk? Vore det inte bättre att skapa kurser och forskning i Betas flerspråkiga system och få dem översatta till så många språk som möjligt?
Det är en intressant fråga. Man skulle kunna fråga sig, varför har man inte gjort det för andra Wikimedia-projekt (t.ex. Wikipedia, Wikibooks,...)

Se även

Noter och referenser