This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 100% complete.
Vikiversite nedir?
Vikiversite vikinin gücünü kullanarak çevrimiçi öğrenim'e destek vermek amacıyla oluşturulmuş bir Vikimedya projesidir[1]. Bu yeni proje ilk altı ay beta aşamasında olacaktır.[2]
Vikiversite Beta nedir?
Vikiversite Beta, diğer çeşitli dillerdeki Vikiversite projelerinin koordinasyonuna yardım edildiği uluslararası bir platformdur (örnek olarak, orijinal ataştırma konusu hakkında). Vikiversite Beta henüz gelişim aşamasında olan ve ayrı bir sundomain'e sahip olmayan Vikiversite projelerinin merkezidir.

Özet olarak, Vikiversite Beta Vikiversite projeleri için hem bir meta-wiki hem de incubator görevindedir.

Nasıl karışıklık olmadan çok fazla dilin Beta'da bir arada olması mümkün oluyor?
Vikiversite Beta giriş yapan katılımcılardan avantaj kazanmak istiyor (sadece İngilizce konuşanlardan değil). Çokdilli tartışmalar bir arada bulunmamalılar ama ortak yaşamalılar. çokdilli tartışma sistemi İngilizce konuşmayan insanların da söz sahibi olmalarını sağlamak için önerilmiştir. Dahası, Beta, isteyenlere çokdilli sayfalarda yabancı dilleri gizlemeleri için Meta'da da kullanılan Dil seçimi özelliğini sunuyor.
Peki kendi subdomain'leri bulunan ayrı Vikiversite projeleri ne yapıyor?
Ayrı projeler kendi yollarında ilerliyorlar; ancak, o projelerin katılımcıları bütün Vikiversite projelerinde uygulanacak genel ilkeler ile ilgi tartışmalarda söz sahibi oluyorlar. Aynı zamanda, nasıl geliştiklerini herkese bildirmek için rapor ekliyorlar.
Sıradaki nedir?
Şimdi Vikiversite Beta'daki tartışmlalarda söz sahibi olacak kişilere ihtiyacımız var. Gelecekteki oluşturulacak ayrı bir projeye katkı yapmaya istekli olan ve varolan ayrı projelerden insanlar tartışmalara katılmalı ve birlikte çalışmalıdırlar.İngilizce konuşmayan insanlar tartışmalarda yer almaları için teşvik edilmelidir; fakat bunun için de bu insanların yazdıklarını özetleyecek gönüllü çervirmenlere ihtiyaç vardır.
Çok dilli sisteminiz için çok fazla çevirmen gerekmekte.
Eğer insanlar tartışmalarını özetlerlerse, bu sadece onların önemli şeylere odaklanmalarına yardımcı olmakla kalmaz, mesajları tercüme etmek de fazla zaman almaz. Beta açıldıktan on gün sonra, ana sayfası zaten beş dilde mevcuttu. Şimdi 50 civarında.
Bu arada, bu sadece bir teklif. Hey, eğer herkes çok iyi İngilizce konuşuyorsa, tercüme edecek bir şeyimiz kalmayacak. Sistem çalışmıyorsa en azından denedik diyebiliriz.
Koordinasyon için tek bir tartışma dilinin seçilmesi çok daha pratik olacaktır.
Elbette daha pratik olurdu; Soru şu: Beta'yı biz İngilizce konuşanlar için daha kolay olan şekilde mi yönetmeliyiz yoksa tüm projeler için geçerli olacak yönergeler hakkındaki tartışmalara herkesin katılabileceği şekilde mi yönetmeliyiz?
Vikiversite Beta Sloganı?
Ne kadar kısa, o kadar iyi. Fikirlerinizin diğer dilleri konuşan insanlara ulaşmasını istiyorsanız, kısa ve anlaşılır şekilde yazın.
Maddeden bahsettiğimiz üzere, Wikiversity:Motto da var.
Vikiversite Beta Meta üzerinden neler sunuyor?
Wikiversity Beta, Wikiversity için yeni (Wikimedia Foundation projeleri dahilinde) araştırma politikaları formüle eder.
Wikiversity Beta, çok dilli bir tartışma platformu olmaya çalışır.
Neden Wikimedia Incubator kullanmak yerine Wikiversity Beta'ya ihtiyacımız var?
buradaki argümanlara bakın: meta:Proposals for closing projects/Closure of Beta Wikiversity
Wikiversity'nin İngilizce olmayan sürümleri de dahil olmak üzere, şu anda Vikikitap'ta bulunan Vikiversite projeleri ne olacak?
Sayfalar içe aktarılabilir (topluluk karar verirse ve lisans eşleşirse) - ancak Vikikitap'ta olgunlaşabilir ve ardından ayrı bir proje haline gelebilirler.
Vikiversiteyi birbirinden farklı dillerdeki Wiki'lere bölmenin ardındaki anlam nedir? Beta gibi çok dilli bir ortamda kurslar ve araştırma raporları oluşturmak ve yeni sayfalar ve belgeler kullanıma sunulduğunda çevirmenlerin uygun gördüğü kadar çok dile çevrilmesini sağlamak daha iyi olmaz mıydı?
Bu ilginç bir soru. Bunun diğer Wikimedia projeleri için neden yapılmadığını da sorabilirsiniz (örneğin Wikipedia, Wikibooks, ...).

Ayrıca bkz.

Notlar ve kaynakça